Efkar | Konular | Kitaplar

Türkiye’yi Suriye’de ‘sorumlu’ yapacağız

ABD, 2013’teki müstemleke projesini açıkladı:

ABD dış politikasının isimlere bağlı olmadığını bir kez daha kanıtlayan
Condoleezza Rice ve Hillary Clinton’un
Türkiye’nin başına ördüğü çoraplar netleşmeye başladı. Ankara’ya aba altından “Kürt kartı”nı gösteren Clinton
“Küresel güç olacaksan sorumluluk da alacaksın!” dedi

Rice bıraktı, sazı Hillary aldı
ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Rice’ın işaret fişeğiyle aydınlattığı 2013 yol haritasının detayı Clinton’dan geldi. BOP’taki “bölünüş hikayesi”nin Türkiye dışında tamamlandığını belirten Rice’ın çıkışını daha ileri taşıyan Clinton, “Türkiye, Suriye’de hiçbir şey yapılmamasının PKK uzantısı Kürtleri güçlendirmesinden inanılmaz biçimde endişeli!” diyerek, Ankara’ya karşı bu hassasiyeti koz olarak kullanacaklarını adeta ilan etti.

Modası geçen siyaseti bırakın!
YENİ politikalarını “2013 Trendleri” adlı bir toplantıda açıklayan Clinton, “birlikte hareket etmeye çalışacakları” ülkeler arasında Türkiye’yi de sayarak, Suriye politikası için Ankara’ya bakışlarını ortaya koyan çok önemli açıklamalar yaptı: Daha ne yapabiliriz, günlük olarak değerlendiriyoruz. Önemli olan onları geçmişin modası geçmiş politikalarını geride bırakmaya ve küresel güç olmanın sorumluluklarını üstlenmeye teşvik etmek!

Clinton: Türkiye’ye
sorumluluk yükleyeceğiz
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD dış politikasının 2013’teki önceliklerini açıkladığı konuşmasında Suriye krizinden bahsederken Türkiye’ye de değinerek, “Türkiye, Suriye’de hiçbir şey yapılmamasının özellikle PKK uzantısı olan Kürtleri güçlendirmesinden inanılmaz biçimde endişeli” diye konuştu. Clinton, bu sözleriyle eski mevkidaşı Condoleezza Rice’ın sahneye koyduğu Kürt sorununu bir adım öteye taşımayı amaçlarken, bunu koz olarak kullanacağının da işaretlerini veriyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Foreign Policy dergisinin düzenlediği “2013 Trendleri” konulu toplantıda, özellikle Ortadoğu’da atacağı adımların işaretlerini verdi.


Rice ne demişti?
Clinton, konuşmasında ABD’nin dünya genelinde birlikte harekete etmeye çalışacağı ülkeleri sayarken Türkiye’den de bahsetti. Clinton, Türkiye ile de geliştirecekleri ilişkiyi tanımlarken, “Önemli olan onları geçmişin modası geçmiş politikalarını geride bırakmaya ve küresel güç olmanın sorumluluklarını üstlenmeye teşvik etmek” dedi. Eski Dışişleri Bakanı Rice, BOP’u 2003 yılında “Türkiye de dahil, Orta Doğu’da 22 ülkenin sınır ve haritaları değişecek” diyerek sahneye koymuştu. Rice, yürüyen projenin geldiği noktayı ve bundan sonra neler olabileceğini Washington Post’a yazdığı makalede açıklamıştı. Rice, Orta Doğu’da bölünüşün bitmek üzere olduğunu vurgularken, tek istisna yaptı: Türkiye’de Kürt meselesi! Rice’ın yazısından ilginç ifadeler: Suriye, son perde. Ankara’nın güvenmediği Kürtlerin merkezinde yer aldığı mesele dışında Türkiye de öyle... Türkiye Suriye’deki savaşa çekiliyor.